A védősisakok élettartama

A védősisakok élettartama

A védősisakok ellenőrzése és cseréje

A védősisakok élettartama a gyártói specifikációtól, az anyaguktól és a külső hatásoktól függ. Ilyen hatások például a közvetlen napfény, az UV-sugárzás, a nagy hőség vagy a nagy hideg, valamint a mechanikai igénybevétel, mint például az ütések vagy a leesések. Ezen túlmenően a védősisakok életkora jelentős szerepet játszik, mivel a műanyag idővel elveszti rugalmasságát. Itt fontos megjegyezni, hogy a sisak belső részében lévő dátum soha nem a lejárati idő, hanem mindig a gyártási dátum.


Sisakok a webáruházban


A védősisakok élettartama – fontos tudnivalók

A védősisakok élettartama - fontos tudnivalók

Hogyan befolyásolják az anyagok a tartósságot?

A védősisakoknál két fő anyagcsoportot különböztetünk meg: egyrészt a hőre lágyuló műanyagokat, másrészt a hőre keményedő műanyagokat. A piacon elérhető, tipikus építőipari- és ipari védősisakok nagy része hőre lágyuló műanyagból készül. A hőre keményedő sisakok alkalmasak melegüzemi munkahelyekre, vegyi hatásoknak kitett területekre, vagy ha különösen hosszú élettartam az elvárás.

Hőre lágyuló sisakok

Elvileg ezeket a sisakokat négyévente kell cserélni. Egyes gyártók akár hétéves élettartamú sisakokat is kínálnak, amennyiben a sisak nincs külső környezeti hatásoknak kitéve. Ez azt jelenti, hogy ezek a sisakok legfeljebb 7 évig tárolhatók az eredeti csomagolásban, hőmérséklet-ingadozás nélkül. Használat esetén a tárolási idő függ a márkától és a modelltől – ez maximum 3 vagy 4 év lehet. Ezeknek a sisakoknak az anyagjelölése: PE, PC, PA, ABS, PP-GF, PC-GF vagy HDPE, amely a sisak alapanyagának rövidítése.

Hőre keményedő sisakok

Ezeknek a sisakoknak nagyon jó az öregedés- és UV-állóságuk, ezért 8-10 évig használhatóak. A hőre keményedő védősisakok jelölései: PF-SF és UP-GF. Ezeket a sisakokat a hőre lágyuló sisakokkal ellentétben nem fröccsöntéssel gyártják, hanem nagyrészt manuálisan, például fenol-textil műgyantából vagy üvegszál erősítésű poliészter műgyantából préselik őket.

 

Védősisakok élettartama - EN 397

Mit mond az EN 397 szabvány a tartósságról?

Az EN 397 ipari védősisakokra vonatkozó szabvány szerint minden sisaknál fel kell tüntetni a lejárati időt, amelyet a használójának minden esetben be kell tartania. A gyártási időt (hónap vagy negyedév) bele kell nyomtatni a sisakba. Az új EU-s, egyéni védőeszközökre vonatkozó rendelet azt is előírja, hogy a gyártási időt egyértelműen kell jelölni, mivel a gyártási dátum gyakran összetéveszthető volt a lejárati idővel.

A védősisakok megengedett kihordási ideje alatt a következő értendő: minden CE-jelöléssel (európai megfelelőség) ellátott védősisak esetében a gyártói előírások az irányadóak. A hőre lágyuló műanyagból készült védősisakok, amennyiben jó állapotban vannak, a sisakon feltünetett gyártási dátumtól számítva négy évig használhatóak. A hőre keményedő műanyagból készült sisakok lejárati idejénél a gyártói információk az irányadóak, melyek általában 8-10 év.

 

Védősisakok élettartamát befolyásoló tényezők

Ezek a tényezők befolyásolják az élettartamot

Az UV-sugárzás, a napfény, a hő, a hideg, az időjárás, a levegőszennyezés és a mechanikai igénybevétel miatt a sisakhéjat porózussá és törékennyé teszik, ami a sisak gyorsabb öregedését eredményezi. Az erős mechanikai terhelések, mint például a leesés, kis hajszálrepedéseket okozhatnak, amelyek első látásra nem észrevehetőek. A teljes védelem érdekében a védősisakot azonnal cserélni kell, ha a sisakhéjat egy erős ütés érte. Ez azt is mutatja, hogy minden munkavállaló felelős az egyéni védőfelszereléséért és ezek sérüléseinek ellenőrzéséért.

Használat előtt a védősisakok sérüléseit szemrevételezéssel és egy egyszerű repedésvizsgálattal kiszűrhetőek, kétség esetén a sisakot le kell selejtezni. Ha a védősisak összenyomásakor pattogó vagy recsegő hang hallható, a védősisakot el kell dobni. Alapvetően, mindig a mellékelt gyártói ajánlások az irányadóak.


Termékhez kapcsolódó szolgáltatások