Menu

A védősisakok élettartama

A védősisakok élettartama

A védősisakok ellenőrzése és cseréje

A védősisakok élettartama a gyártói specifikációtól, az anyaguktól és a külső hatásoktól függ. Ilyen hatások például a közvetlen napfény, az UV-sugárzás, a nagy hőség vagy a nagy hideg, valamint a mechanikai igénybevétel, mint például az ütések vagy a leesések. Ezen túlmenően a védősisakok életkora jelentős szerepet játszik, mivel a műanyag idővel elveszti rugalmasságát. Itt fontos megjegyezni, hogy a sisak belső részében lévő dátum soha nem a lejárati idő, hanem mindig a gyártási dátum.


A védősisakok élettartama – fontos tudnivalók

A védősisakok élettartama - fontos tudnivalók

Hogyan befolyásolják az anyagok a tartósságot?

A védősisakoknál két fő anyagcsoportot különböztetünk meg: egyrészt a hőre lágyuló műanyagokat, másrészt a hőre keményedő műanyagokat. A piacon elérhető, tipikus építőipari- és ipari védősisakok nagy része hőre lágyuló műanyagból készül. A hőre keményedő sisakok alkalmasak melegüzemi munkahelyekre, vegyi hatásoknak kitett területekre, vagy ha különösen hosszú élettartam az elvárás.

Hőre lágyuló sisakok

Elvileg ezeket a sisakokat négyévente kell cserélni. Egyes gyártók akár hétéves élettartamú sisakokat is kínálnak, amennyiben a sisak nincs külső környezeti hatásoknak kitéve. Ez azt jelenti, hogy ezek a sisakok legfeljebb 7 évig tárolhatók az eredeti csomagolásban, hőmérséklet-ingadozás nélkül. Használat esetén a tárolási idő függ a márkától és a modelltől – ez maximum 3 vagy 4 év lehet. Ezeknek a sisakoknak az anyagjelölése: PE, PC, PA, ABS, PP-GF, PC-GF vagy HDPE, amely a sisak alapanyagának rövidítése.

Hőre keményedő sisakok

Ezeknek a sisakoknak nagyon jó az öregedés- és UV-állóságuk, ezért 8-10 évig használhatóak. A hőre keményedő védősisakok jelölései: PF-SF és UP-GF. Ezeket a sisakokat a hőre lágyuló sisakokkal ellentétben nem fröccsöntéssel gyártják, hanem nagyrészt manuálisan, például fenol-textil műgyantából vagy üvegszál erősítésű poliészter műgyantából préselik őket.

 

Védősisakok élettartama - EN 397

Mit mond az EN 397 szabvány a tartósságról?

Az EN 397 ipari védősisakokra vonatkozó szabvány szerint minden sisaknál fel kell tüntetni a lejárati időt, amelyet a használójának minden esetben be kell tartania. A gyártási időt (hónap vagy negyedév) bele kell nyomtatni a sisakba. Az új EU-s, egyéni védőeszközökre vonatkozó rendelet azt is előírja, hogy a gyártási időt egyértelműen kell jelölni, mivel a gyártási dátum gyakran összetéveszthető volt a lejárati idővel.

A védősisakok megengedett kihordási ideje alatt a következő értendő: minden CE-jelöléssel (európai megfelelőség) ellátott védősisak esetében a gyártói előírások az irányadóak. A hőre lágyuló műanyagból készült védősisakok, amennyiben jó állapotban vannak, a sisakon feltünetett gyártási dátumtól számítva négy évig használhatóak. A hőre keményedő műanyagból készült sisakok lejárati idejénél a gyártói információk az irányadóak, melyek általában 8-10 év.

 

Védősisakok élettartamát befolyásoló tényezők

Ezek a tényezők befolyásolják az élettartamot

Az UV-sugárzás, a napfény, a hő, a hideg, az időjárás, a levegőszennyezés és a mechanikai igénybevétel miatt a sisakhéjat porózussá és törékennyé teszik, ami a sisak gyorsabb öregedését eredményezi. Az erős mechanikai terhelések, mint például a leesés, kis hajszálrepedéseket okozhatnak, amelyek első látásra nem észrevehetőek. A teljes védelem érdekében a védősisakot azonnal cserélni kell, ha a sisakhéjat egy erős ütés érte. Ez azt is mutatja, hogy minden munkavállaló felelős az egyéni védőfelszereléséért és ezek sérüléseinek ellenőrzéséért.

Használat előtt a védősisakok sérüléseit szemrevételezéssel és egy egyszerű repedésvizsgálattal kiszűrhetőek, kétség esetén a sisakot le kell selejtezni. Ha a védősisak összenyomásakor pattogó vagy recsegő hang hallható, a védősisakot el kell dobni. Alapvetően, mindig a mellékelt gyártói ajánlások az irányadóak.

Új a Haberkornnál?
Kérjük jelentkezzen be vagy hozzon létre egy új Haberkorn felhasználói fiókot, hogy kapcsolatba léphessen személyes ügyintézőjével.
Kapcsolat

Az Ön személyes kapcsolattartója
Kérjük, jelentkezzen be, hogy közvetlenül személyes kapcsolattartójának írhasson. Szívesen segítünk, amennyiben nincs regisztrálva általános kapcsolattartónkon keresztül.

Kapcsolat
Válasszon termékkörtVissza Bezár
Márkák