Földgázfüggetlenség? Lehetséges!

Lehet másképp

A földgáz ára csak ebben az évben több, mint 20 %-ot emelkedett és rekordmagasságot ért el. Az okok sokrétűek: Európa jelentősen kiürített gáztárolói, megnövekedett kereslet és emelkedő CO2-adók.

Tekintve , hogy a gázturbinás erőművek világviszonylatban elektromos áram szükségletünknek 23,2 % -át termelik meg (forrás: Statista 2022), földgáztól függetlenné válni nem könnyű vállalkozás. Az ipar sok területén gázégetéssel állítják elő a szükséges hőt és erre még túl kevés alternatíva van. Az energiaszolgáltatók a gáz- és olajárak további meredek emelkedésére számítanak. Ezért a termelési költségek az érintett iparágakban drámaian megnövekedtek az elmúlt hónapokban.

A Leister alternatívákat kínál gázra

Ez az ipar számos ágában és különféle alkalmazásokban megjelenik. Például a kartonból készült italcsomagolások gázégők helyett elektromos léghevítők forró levegőjével is jól lezárhatók. Egészen a közelmúltig ez nem volt lehetséges a nagy rendszerteljesítmény és a rövid ciklusidők miatt. A Leister által kifejlesztett forrólevegős egységek nemcsak új elektromos fűtésű szegélyzáró egységek építését teszik lehetővé, hanem a meglévő gázüzemű rendszerek egyszerű átalakítását is.

Leister léghevítők az élelmiszeriparban

A nagy teljesítményű Leister forrólevegős rendszereket gyakran használják az élelmiszeriparban közvetlenül a feldolgozás során, például kávé pörkölésére és gyümölcs szárítására. A csokoládé és az édességek forró levegővel is finomíthatók, a folyamatlevegő pedig katalizátorokkal tisztítható. A Leister léghevítők jó vezérelhetősége és precíz hőmérsékletszabályozása megbízható folyamatszabályozást biztosít a feldolgozott élelmiszer optimális védelme és minősége érdekében.

Leister kerámia léghevítők magas levegő hőmérséklethez

A Leister kerámia léghevítői (pl. az LHS 210 DF, LHS 410 DF, LHS 210 DF-R, LHS 410 DF-R kettős karimás léghevítők) más technológiához képest magasabb levegőhőmérsékletet (max. 1050°C-ig) generálnak, ami a különleges igényű meleglevegős folyamatokhoz is kiváló. Emellett a kerámia fűtőelemek ugyanolyan gyorsan biztosítják a hirtelen hőmérséklet-változásokat, mint a gáz. Nagy előnyük, hogy Leister légellátókkal és PID szabályozókkal rendkívül pontosan szabályozható a meleg levegő áramlása, mert a levegő a léghevítőn keresztül áramlik, nem csak hozzá. Gázégő esetén ez a folyamat sokkal nehezebben szabályozható. Mivel az elektromos hőtermelés során nem égetnek gázt, alacsonyabb a károsanyag kibocsátás, és ez pozitív hatással van a CO2 egyensúlyra. Ez utóbbi azzal a feltétellel igaz, hogy zöld és nem fosszilis (recens) villamos energiát használnak a rendszerek működtetésére.

A forró levegő újrahasznosítása akár 40 százalék energiát is megtakarít

Egy másik fontos szempont a hőenergia-visszanyerés vagy „energia-újrahasznosítás” A forrólevegős rendszerekben szabályozottan történik a keletkezett hő visszavezetése és újrahasznosítása, ez tovább növeli a folyamatok hatékonyságát. Így akár 40%-os energiamegtakarítás érhető el, ez gázzal, kiegészítők nélkül nem megoldható. Ez további pozitív hatással van a környezetre is, és a Leister forrólevegős rendszerekbe való befektetés rövid időn belül megtérül.

Nézzünk egy konkrét példát az üveggyártás területéről

Kvarchomokból üveg olvasztásához nátrium - karbonát hozzáadásával 1500°C-ra van szükség. Ezt a magas hőmérsékletet gázzal állítják elő. Ennek ellenére sok földgázipari folyamat már ma is átalakítható elektromos hőtermelésre. Például a hatékony és fenntartható meleglevegő rendszerekre speciális fúvókákkal és a Leister hővisszanyerő vagy infravörös rendszereire. Van azonban egy hátránya:

itt is csak akkor működik a gázfüggetlenség, ha a forrólevegős és infravörös rendszerek működtetéséhez szükséges villamos energia megújuló energiaforrásból származik. Mindazonáltal a gázfogyasztás csökkentése egyike a bolygónkon zajló éghajlatváltozás elleni küzdelem számos fontos lépésének.

A Leister léghevítő-portfólió kiegészítéseként a Leister infravörös technológiája számos lehetőséget kínál a hőközlő-, és szárítási folyamatok elektromos működtetésére, valamint a gázüzem kiváltására. A nagy energiaigényű ipari folyamatokban infravörös és forrólevegős rendszereket kombinálva további hibrid megoldások is lehetségesek.